Diskarna sitter emellan kotorna och fungerar som stötdämpare.De håller även isär kotorna. När man får ett diskbråck så har disken som sitter mellan kotorna gått sönder och innehållet läckt ut. Diskmassan kan då trycka på en nerv och man får nervsmärta. Diskarna består av ett hårt skal (annulus) och en kärna (nucleus). När man får ett diskbråck bildas en eller flera sprickor i det hårda skalet och den mjukare kärnan tränger ut. Oftast tränger kärnan ut snett bakåt, och trycker på nervrötterna. Det är inte den fysiska kompressionen av nervrötter som ger mest utstrålning i armar/ ben, utan den kemiska irritationen från nucleus. Man får ofta nedsatt känsel, sämre muskelkraft och nedsatta reflexer i den aktuella nervens utbredningsområde. När du har fått ett diskbråck kan besväret fortsätta en längre tid innan det blir bättre. Det gäller att minska trycket på den skadade disken och den måste få tid att läka.
Diskbuktning
När diskens hårdare skal (annulus) skadas och spricker börjar kärnan trycka åt det hållet. En diskbuktning uppstår så länge det yttre höljet är intakt. Det är ofta förstadiet till diskbråck. Detta ger diffusare smärtsymtom ned i benet och det kallas för diskogen smärta. I det akuta stadiet kan disken även svälla upp och bli dubbelt så stor vilket ger kraftig smärta. Smärtan ger med sig i takt med att svullnaden går ner.
Diskbråck i ländryggen
Ett diskbråck i ländryggen ger ofta ett tryck eller retning av en nervrot. Det kan generera smärta eller annat obehag i ett eller bägge benen. Det kallas då för ischias när smärtan sträcker sig förbi knät nere i foten.
Diskbråck i nacke/bröstrygg
Man kan naturligtvis få diskbråck i hela ryggen. Om man får diskbråck i nacken får man ofta besvär ut i ena armen och handen. När man har diskbråck i nacken med utstrålning i armen känns det bättre att sitta eller ligga med armen lyft till huvudhöjd ovanför huvudet. Diskbråck i bröstryggen är inte lika vanligt men det känns som en hård krampande platta mellan skulderbladen.
Spinal stenos
Stenos betyder förträngning. Vid spinal stenos sitter förträngningen centralt i spinalkanalen. Det ger smärta och diffus utstrålning ut i benens baksidor, ibland i höger eller vänster ben, men ofta i bägge benen. Det är svårt att gå längre sträckor och efter några hundra meter kommer värken och obehaget i benen. Om man stannar och sätter sig ned samtidigt som man böjer sig framåt försvinner symptomen i benen och man kan gå samma sträcka igen. Och så börjar det om. Vid spinal stenos förvärras smärtan av att böja ryggen bakåt.
Måste man ha ont i ryggen vid diskbråck?
Nej det behöver man inte. Diskbråck och diskskador är vanligt förekommande, och ofta är det ett ofarligt självläkande tillstånd. Man brukar säga att 60% av alla med diskskador medför smärta och obehag i ländryggen.
Smärta som strålar
Ofta beskrivs smärta från diskskador som utstrålande smärta eller som domning. Vissa känner av domningar och stickningar. Att massera och stretcha hjälper inte mycket. Smärta som orsakas av diskbråck brukar ta ganska lång tid att bli av med. Ibland ett par månader.
Behandling av diskbråck
Behandling går ofta ut på att återställa funktion och lindra smärta. En kiropraktor ger den effektivaste behandlingen vid diskbråck. Genom att justera kotorna över eller under den skadade disken försöker man avlasta trycket på disken. Det hjälper den att läka.
När ska man söka vård?
ontakta din vårdgivare om du har stark smärta och misstänker att du har diskbråck. Speciellt om du känner att du tappar kraft i en hand eller en fot. Har du haft mycket ont i mer än 6 veckor bör du få en bedömning av ortoped, för att inte riskera bestående nervskador. Man kan få hjälp med smärtstillande och riktade övningar. Manuell behandling hos kiropraktor brukar underlätta. Oftast behövs även en sjukskrivning beroende på vilket arbete man har.
När måste man söka vård?
Du ska snabbt söka vård på akutmottagning om du har svårt att kontrollera urin och/eller avföring eller om du inte kan tömma blåsan helt (män kan också tappa erektionsförmågan). Känselbortfall på lårens insidor eller skrevet kan också förekomma. Om du inte söker akut hjälp kan du få skador för livet.