Ryggskott
80% av befolkningen i västvärlden får någon gång i livet ont i
ryggen, men det behöver inte alltid vara i ländryggen.
Ett ryggskott uppkommer oftast när man samtidigt böjer och vrider sig. En led stäcks oftast ut mer än maximalt och ibland går ledkapseln som sitter runt själva leden sönder. Även ligamenten som omger leden kan bli uttöjda. En akut smärta uppkommer och det kan vara svårt att röra sig. En svullnad uppstår i det skadade segmentet.
Kroppen kompenserar skadan och drar tyngdpunkten ifrån själva skadan. Därför blir man sned. När musklerna drar ihop sig och försöker stabilisera området blir man stel. Det är kroppens sätt att hantera skadan och se till att du inte skadar dig mer. Därför ska man inte massera och stretcha på ett akut ryggskott.
Man kan även få en låsning i Sacroiliaca leden. (Leden mellan korsbenet och höftbenet.) Då gör det ont att resa sig från sittande samt att gå. I bröstkorgen kan man få en revbenslåsning. En revbenslåsning kan orsaka betydande smärta och begränsad rörlighet i bröstryggen. Oftast gör det ont på en viss punkt och det gör ont att ta djupa andetag och att röra på sig.
Ryggskott kallas även för akut lumbago och det är detta man menar när man säger att man har ont i ryggen. Det varar i ett par dagar upp till ett par veckor innan det kan släppa av sig själv. I takt med att svullnaden försvinner och skadan läker försvinner symtomen gradvis Många som har haft ett ryggskott blir ibland inte helt av med det på egen hand. Det kan sitta kvar som en försvagning som kan blossa upp om man lyfter tungt eller sitter stilla för länge. Om man samtidigt har en smärta som strålar ned i något ben eller upplever nedsatt känsel så kallas det för lumbago ischias. Ofta finns det flera olika orsaker till att man får smärta i ryggen. Alla vill helst hitta en enkel förklaring till smärtan. Men sällan är det så enkelt att man lyft fel, har dåliga ryggar i familjen osv. Har man tidigare haft diskbråck (när en disk har blivit skadad och läckt ut sitt innehåll mot en nerv) eller har artros (i en led med artros har det uppstått obalans i ledbroskets uppbyggnad och nedbrytning) är risken att få ryggskott större i det området. Ryggskottet kan utlösas av en överbelastning eller av snabba okontrollerade rörelser, men det kan också uppstå utan känd orsak. Det känns ofta som en djup smärta och som att trycket i ryggen har ökat. Många patienter säger att det känns som att något behöver dras ut, men att det sitter för hårt för att de ska klara av detta själv.
Vad kan man göra själv om du har ryggskott?
Försök röra på dig så mycket du orkar och kan – även om det gör ont så är fysisk aktivitet bra. Det är inte farligt, bara jobbigt. Gör det för ont så ta det lite lugnare, men ligg inte still för länge. Då får du ondare i ryggen. Lita på att kroppen kommer att säga till om det du gör är en alldeles för stor ansträngning. Här kommer lite övningar du kan göra hemma. Försök göra minst en övning samtidigt som du försöker hålla dig så aktiv som din kropp tillåter.
Övningar jag rekommenderar är:
• Vila i ryggläge med höfter och knän i 90 grader, benen t.ex. över en stol. Ligg så ett tag och ta djupa andetag. Dra bäckenet växelvis mot axlarna. Försök göra små juckrörelser. Syftet är att pumpa bort svullnad runt skadan.
• Ligg på rygg men fötterna i sängen. Tippa de böjda benen åt sidorna långsamt som vindrutetorkare på bilen.
• Dra upp varannat ben mot bröstet.
Det gör inget om det känns i ryggen när du gör dessa övningar, men det får inte bli kraftig smärta som håller i sig. Lyft inte tungt då det förvärrar skadan.
Hur ska man sova med ryggsmärta?
Har man ryggskott gör det mesta ont.
Den ställning som gör minst ont är oftast den bästa.
De flesta föredrar sovställning i fosterställning på sidan med en kudde mellan benen. Försök att gå upp ett par gånger på natten och byt sovställning om det går.
Hur lång tid tar det för ett ryggskott att läka?
Vanligtvis sitter de värsta symptomen från ett ryggskott kvar i några veckor om det lämnas obehandlat. Vissa kan ha tur och bli besvärs fria efter en vecka, men det innebär inte att skadan är läkt. Det innebär bara att den inte gör ont längre. De flesta som har haft ett ryggskott blir bättre med tiden, men de kan bli stela och viss smärta kvarstår. Ryggskottet kan därför lätt blossa upp när man anstränger sig eller sitter stilla för länge. Det hjälper att röra på sig.
Hur kan man förebygga ryggskott?
Man kan förebygga risken att få ryggskott genom att träna styrka och rörlighet i någon form. Promenader och att leva aktivt är också bra. Styrka, rörlighet och kondition är en bra kombination. Att boka tid hos kiropraktor för en funktionsundersökning och kiropraktisk behandling bör ske regelbundet. Vid andra problemtillstånd som diskbråck och artros räcker inte alltid träning för att hålla ryggsmärta borta. Efter en funktionsundersökning kan jag ge dig en mer specifik prognos för just dig med dina förutsättningar och symtom.
När bör man söka vård?
Om ryggskottet gör ondare och inte går över av sig självt trots behandling och egenvård, sök vård. Om du tappar känseln i benen eller får svårt att hålla ditt urin och din avföring ska du åka in akut till sjukhuset. Du kan ha en skadad disk som trycker på nerverna. Ju längre du går med ett ryggskott , desto fler behandlingar behövs. Detta är verkligen individuellt, men det blir ofta mer svårbehandlat om du går med ryggskott mer än 7-10 dagar innan du påbörjar behandling. Vet du med dig att dina ryggskott inte brukar gå över spontant så är det bäst att inte vänta med behandling. Kontakta mig så hjälper jag dig.